De invloed van Leefstijl op jouw Vitaliteit en Gezondheid
Leefstijl en vitaliteit worden steeds meer erkend als factoren die van invloed zijn op onze gezondheid. Denk aan suikerziekte of obesitas. Door gedragsverandering kunnen veel klachten worden voorkomen en/of verminderen. Om tot gedragsverandering te komen, is noodzakelijk vast te stellen door welke factoren de klachten zijn ontstaan.
Vitaliteit Groep Nederland heeft in de periode 2014-2016 de MFO-vragenlijst ontwikkeld als (intake)instrument voor professionals. Deze vragenlijst meet de individuele vitaliteit op mentaal en fysiek gebied, maar ook de invloed vanuit de omgevingsfactoren (sociaal-maatschappelijk, financieel, juridisch). Het resultaat van deze vragenlijst wordt uitgedrukt in een quotiënt: het VitaliteitQuotiënt (VQ).
De MFO-vragenlijst/het VitaliteitQuotiënt kan worden ingezet binnen de gezondheidszorg, maar ook daarbuiten. Voor werkgevers én werknemers wordt binnen het concept Human Capital Performance gewerkt met het VQ. Klik op onderstaande afbeelding voor de HCP-site of lees onder de foto verder.

Defenitie vitaliteit
Vitaliteit is een containerbegrip dat vraagt om een duidelijk definitie. Vitaliteit is niet alleen voldoende bewegen en gezond eten. De definitie van vitaliteit, basis van het VitaliteitQuotiënt, is door de Vitaliteit Groep als volgt gedefinieerd:
"Vitaliteit is de mentale en fysieke veerkracht en weerbaarheid
om de kwaliteit van leven te optimaliseren, zowel privé als qua werk."
Vitaliteit wordt gemeten met de digitale MFO-vragenlijst, wat leidt tot een VitaliteitQuotiënt (VQ). Het VQ is vergelijkbaar met andere quotiënten, zoals het IQ, EQ en SQ.

Stichting IGZ Plus (partner van Vitaliteit Groep Nederland) heeft op 20.02.2020 het Rapport Leefstijl Gezondheidszorg 2020-2040 gepubliceerd waar het VitaliteitQuotiënt de centrale rol heeft. Je kunt het rapport downloaden via de website www.leefstijlgezondheidszorg.nl.
Het VitaliteitQuotient (VQ)
Het VitaliteitQuotiënt is een persoonlijke indicatie van de algehele vitaliteit (en dus weerbaarheid) van iemand. Het VitaliteitQuotiënt is gebaseerd op zowel mentale als fysieke vitaliteit, alsook op de omgevingsfactoren, zoals werk- en woon-, sociale, maatschappelijke, financiële en juridische situatie.
Het VitaliteitQuotiënt komt tot stand na beantwoording van een digitale vragenlijst gevolgd door een vraaggesprek (intake) met één van onze VQ Experts. Tijdens dit vraaggesprek wordt doorgevraagd op (enkele) antwoorden, het resulaat: een gedegen VQ-adviesrapport met aanbevelingen.

Opbouw VitaliteitQuotient (VQ)
Het VitaliteitQuotiënt is opgebouwd uit 3 hoofdgebieden: Mentaal, Fysiek en Omgeving. De gebieden worden op andere pagina's van deze site toegelicht. (Klik op één van de onderstreepte woorden.)
Juist in de 21e eeuw zijn factoren uit onze omgeving belangrijke (mede) veroorzakers van psychische en lichamelijke klachten. In bovenstaand schema zie je de 3 hoofdgebieden onderverdeeld in 11 deelgebieden, die in de digitale vragenlijst aan bod komen.
Mentale en fysieke gezondheid zijn niet los van elkaar te zien. Mentale klachten kunnen fysieke klachten veroorzaken en andersom. Daarnaast zijn de omgevingsfactoren (gezin, leefsituatie, werk, inkomen, financiële of juridische problemen e.d.) van belang bij het ontstaan en dus ook bij de aanpak van mentale klachten.
Om je vitaliteit te kunnen vaststellen, is door Vitaliteit Groep Nederland de MFO-vragenlijst en het VitaliteitQuotiënt ontwikkeld. Deze digitale test meet jouw vitaliteit op drie hoofdgebieden: (klik op de onderstaande hoofdgebieden en/of deelgebieden voor meer informatie)
Mentale Gezondheid (MG)
Verschillende zaken hebben invloed op je mentale (psychische) gezondheid. De belangrijkste zijn:

- Voeding
- Beweging
- Rust
- Genetische aanleg
- Communicatie
- Fysieke gesteldheid
- (Chronische) lichamelijke ziekte
De individuele gebieden zijn niet de veroorzaker van klachten, maar een combinatie van de deelgebieden leidt tot klachten. Voeding is essentieel voor onze mentale (en fysieke) gezondheid. Denk aan de invloeden van roken, drank (ook koffie), medicatie en drugs, die een negatieve werking (kunnen) hebben. Minder voor de hand liggend zijn hormonen, zoals het stresshormoon cortisol en bijvoorbeeld adrenaline.

Bij het meten van de vitaliteit zullen dus lichaam en geest meegenomen worden. VQ Experts zijn: coaches, trainers, psychologen, opvoeddeskundigen, logopedisten et cetera. Deze mentale VQ Experts werken samen met de VQ Experts, gespecialiseerd in fysieke gezondheid. Samen begeleiden zij jou naar een betere kwaliteit van leven, ook als je beperkingen ervaart op mentaal of fysiek gebied. Een zo’n hoog mogelijke kwaliteit van leven is met de juiste begeleiding voor iedereen mogelijk.
Meer lezen over Mentale Gezondheid? Ga naar de pagina’s Psychisch, Welzijn of Zingeving.
Fysieke Gezondheid (FG)
In de oudheid werd al uitgegaan van het feit dat lichaam en geest één zijn. Bij fysieke (lichamelijke) gezondheid zijn vergelijkbare deelgebieden als bij mentale gezondheid zichtbaar, deze worden alleen vaak anders ingevuld. Wij noemen hier de belangrijkste factoren van Fysieke Gezondheid:

- Voeding
- Beweging (sport)
- Rust
- Genetische aanleg
- (Chronische) lichamelijke ziekte
- Mentale gesteldheid
Juist de combinatie van deze factoren maakt of jij je wel of niet ‘lekker in je vel’ voelt. We spreken bewust niet van ‘goed’, tenslotte is dat een subjectief begrip en voor iedereen anders.
Fysiek gezond zijn wordt door jou zelf bepaald, bijvoorbeeld van a-sportief tot topsport. Dat wil niet zeggen dat degene die topsport beoefent een betere fysieke gezondheid heeft (in zijn of haar beleving), dan degene die geen sport beoefent. VQ Experts zijn werkzaam op de diverse deelgebieden als specilaist of generalist. Denk aan voedings- en bewegingsdeskundigen, fysiotherapeuten, maar ook aan coaches.
Meer lezen over Mentale Gezondheid? Ga naar de pagina Lichamelijk.
Mens en omgeving (MO)
Omgevingsfactoren, en vooral hoe jij met je omgeving omgaat en deze beleeft (en vice versa) is de belangrijkste toevoeging aan het begrip vitaliteit. De belangrijkste omgevingsfactoren die in het VitaliteitQuotiënt zijn opgenomen:
- Relatie (wel of geen partner, familie, gezin)
- Maatschappelijk (wel/geen werk, collega’s)
- Sociaal leven (sociaal netwerk, vrije tijd, vrijwilligerswerk)
- Economische factoren (inkomen, schulden, crisis)
- Juridische factoren (echtscheiding, delicten)
- Zingeving (religie, levensdoel, spiritualiteit)
Voor een hoge kwaliteit van leven kan ook worden gekeken naar de piramide van Maslow. De binnen de treden van deze piramide genoemde factoren hebben eveneens invloed op de kwaliteit van leven en vitaliteit.

De belangrijkste reden van het toevoegen van “Dynamische Omgeving” als belangrijk aspect in het VitaliteitQuotiënt is dat juist in dit hoofdgebied bij 80% van de psychische klachten een oorzaak wordt gevonden. Denk aan echtscheiding, het hebben van schulden en eenzaamheid. Deze gebeurtenissen hebben zowel invloed op onze mentale als fysieke gezondheid. Voor de hand liggend voorbeeld: schulden. Naast fysieke gevolgen (bijvoorbeeld voeding) hebben schulden ook een negatieve invloed op onze mentale gezondheid. Tenslotte hebben schulden ook weer gevolgen op ons maatschappelijk leven (verlies baan, verbreken relatie, uitgaan) en ontstaat een (negatieve) cirkel.
De VQ Experts, zoals coaches, trainers, maar ook juristen of financiële experts kunnen deze vicieuze cirkel doorbreken met op maat gemaakte begeleiding. Tenslotte is elke situatie anders.
Zowel (jonge) kinderen, jongvolwassenen, volwassenen en ouderen kunnen met vragen op alle levensgebieden terecht bij onze Vitaliteit Experts. Hierover kunt u meer lezen op de volgende pagina’s: werk, inkomen, sociaal, maatschappij en juridisch.
Problemen ontstaan vaak in één van de uitgeschreven hoofd- en deelgebieden of is een combinatie van factoren die tot je huidige situatie hebben geleid. Klik op de onderstreepte woorden voor meer informatie. Voor jouw gemak staan de hoofd- en hun deelgebieden ook in de rechter kolom van deze pagina.