Facebook Twitter Contact LinkedIN RSS

Oorzaak burn-out zowel werk als privé

In 2019 is het ziekteverzuim in Nederland meer dan 50% mentaal (psychisch) gerelateerd. Dit is voor het eerst in 2016 geconstateerd. Het aandeel blijft sindsdien stijgen, ondanks campagnes die door het ministerie van VWS in 2014 is geïnitieerd met de naam “Check Je Werkstress”.

Met de Vitaliteitfactor tonen wij aan dat een burn-out ( of andere psychische/lichamelijke klachten) meestal te maken heeft met issues op privé- en werk gebied. Werkstress komt uiteraard voor, maar veroorzaakt meestal geen burn-out. Hiervoor spelen privésituaties zoals echtscheiding, mantelzorg en 1e graads overlijden vaak ook een rol. Het voorkomen van te veel werkstress is vanzelfsprekend een goede zaak.


AA Vitaliteit Expert 002 600p

Hoe bemerkt u werkstress binnen de organisatie?

Werkstress is een onzichtbare ziekte binnen de meeste organisaties. Vaak pas op het laatste moment wordt werkstress merkbaar door uitingen in de vorm van ziekteverzuim (bijvoorbeeld somberheid, depressie, burn-out en/of lichamelijke klachten).

Waarom zo onzichtbaar? Omdat werkstress en thuisstress vaak een combinatie vormen, elkaar versterken en er niet makkelijk met collega’s en zeker niet met leidinggevende over gepraat wordt. Een hoog ziekteverzuim (boven 3%) is vaak het resultaat. Vaak zien wij dat mensen die uitgevallen zijn wegens ziekte, door bijvoorbeeld burn-out, binnen een afzienbare periode na ‘herstel’ zich weer ziek melden en dan meestal langdurig ziek worden of zij verlaten, vrijwillig of onvrijwillig, de organisatie.


VF Vitaliteit Analyse op basis van de Vitaliteitfactor

Vitaliteit Groep Nederland kan deze onzichtbare ziekte voor u zichtbaar maken door middel van de preventieve VF Vitaliteit Analyse.

De basis is de Vitaliteitfactor, het universele intake-instrument op basis van mentale en fysieke gezondheid en de invloed van de dynamische omgeving. Deze 3 hoofdgebieden zijn weer onderverdeeld in 11 levensgebieden:


20180901 Schema Vitaliteitfactor z w DEF


Wat kunnen wij voor u betekenen?

Een Vitaliteit Consultant is de eerste persoon waar u binnen onze organisatie contact mee heeft. Hij/zij onderzoekt uw organisatie en schrijft een rapport naar aanleiding van zijn/haar bevindingen op het gebied van ziekteverzuim en mogelijke oorzaken. 

De Vitaliteit Consultant is onafhankelijk en objectief. Naast het VF Vitaliteitsrapport wordt inzicht gegeven wat de VF Vitaliteit Analyse (digitale test – training – coaching) voor uw organisatie kan betekenen.

Mocht u besluiten met de VF Vitaliteit Analyse aan de slag te willen gaan dan worden de kosten van ons rapport gecrediteerd op de offerte van de VF Vitaliteit Analyse. Onze senior Vitaliteit Consultant Martin Jan Melinga maakt graag een afspraak met u. Ga naar contact om te mailen of te bellen.

20190301 Banner Vergroot je kennis en word Vitaliteit Expert VGNL 001